Vad vi behöver veta om protein
Protein är det näringsämne som kroppen använder för tillväxt, underhåll och reparation av alla celler. Det är en viktig del av alla muskler, vävnader och organ och är en förutsättning för praktiskt taget varje process som sker i kroppen såsom ämnesomsättning, matsmältning och transport av näringsämnen och syre i blodet. I diskussioner kring proteinets betydelse för kroppen brukar det allt som oftast handla om hur mycket styrkeidrottare bör äta för att öka i muskelmassa. När det kommer till oss konditionsidrottare brukar det väldigt sällan handla om ett särskilt stort intag av proteiner. Även om det av naturliga skäl är det minst viktiga näringsämnet får det absolut inte glömmas bort då det som jag tidigare skrev handlar om att låta våra celler växa till sig, underhålla sig och reparera sig efter exempelvis träning. Det är också nödvändigt för produktionen av antikroppar, som hjälper kroppen mot infektioner och sjukdomar ska fungera så optimalt som möjligt.
Proteinerna är uppbyggda av långa kedjor av aminosyror. Det finns 20 olika typer av aminosyror som kroppen behöver för att allt ska fungera korrekt. Aminosyror är kemiska föreningar som innehåller kol, väte, syre och kväve och kombineras ihop till olika strukturer för att bilda olika typer av proteiner som kroppen behöver. Alla aminosyror har sin egen specifika roll i kroppen.
Det finns många olika sorters proteiner i kroppen som alla spelar en viktig roll i kroppens funktion. Till exempel kollagen, ett fiberprotein som är avgörande för styrka, elasticitet och sammansättning av hår och hud. Eller varför inte aktin och myosin som ansvarar för att musklerna kan dra ihop sig respektive sträcka ut och helt enkelt fungera.
Det finns vissa livsmedel som innehåller alla de 8 essentiella aminosyror som krävs för att bilda nya proteiner tillsammans med de icke-essentiella aminosyrorna. Med essentiella aminosyror menas de aminosyror som kroppen inte kan bilda själv utan som vi måste tillsätta genom antingen kosten eller i form av kosttillskott. Dessa livsmedel innehåller så kallade kompletta proteiner och tenderar att komma från animaliska proteinkällor som kött, mejeriprodukter, ägg, fisk, skaldjur och fågel.
De livsmedel som innehåller ofullständiga proteiner saknar vanligtvis ett eller flera av de essentiella aminosyrorna. Dessa finns oftast i vegetabiliska produkter som frukt, grönsaker, baljväxter, spannmål och nötter.
Genom att kombinera två eller flera av de livsmedel som innehåller ofullständiga proteiner så kan man få en maträtt som innehåller ett komplett utbud av essentiella aminosyror. Till exempel kommer bakade bönor på rostat bröd eller ris och bönor utgöra ett komplett protein som ger kroppen alla essentiella aminosyror.