Råvaruguide

Som jag redan nämnt är kosten av central betydelse för att lyckas under både träning och tävling. För att ge kroppen de allra bästa förutsättningarna att lyckas är det viktigt att förse kroppen med rätt bränsle i form av en kost innehållande både protein, kolhydrater och fett i en välbalanserad blandning. Här kommer jag att guida dig genom den djungel som vi möts av när vi söker oss runt på nätet, läser i böcker och tidningar. Jag kommer tipsa om olika råvaror. Vad dessa är bra för och hur dessa kan användas. För enkelhetens skull är de sorterade utifrån vilken makronutrient (protein,kolhydrater,fett).

Proteinkällor

Kyckling: Kyckling är en riktig kanonkälla när det gäller att få i sig protein. Dessutom är det inte särsilt fett vilket är klart fördelaktigt. Ytterligare en fördel med kyckling är att det går att variera i all oändlighet. Dock kräver det noggranhet i tillagningen för att inte bli torrt och tråkigt. Proteininnehållet per 100 g är hela 26 g vilket är väldigt högt. 

Fisk: När det gäller fisk som proteinkälla är mitt tips att välja en fet fisksort som exempelvis lax. Anledningen till detta är att du då får i dig nyttiga omega 3 och omega 6 fetter. En annan väldigt nyttig fisk är tonfisk som har högst proteininnehåll av alla fiskar, så högt som 27 g /100 g.

Kolhydratkällor
Havregryn: Havregryn är en fantastisk kolhydratkälla. Om den dessutom är av den fiberrberikade typen är den om möjligt ännu bättre. Går att, förutom att använda till gröt, även användas i en god morgonsmoothie.
 
Fettkällor

Kokosfett: En nyttig fettkälla som går att använda till många olika ändamål. Kokosfett finns i två olika former, antingen med eller utan kokossmak. En perfekt energikälla eftersom kroppen dessutom har svårt att lagra kokosfettet i form av underhudsfett.