Distansträning utgör själva grundfundamentet i all uthållighetsträning. Oavsett om du håller på med löpning, simning, skidåkning eller någon annan uthållighetsidrott är det här som grunden bör läggas och utgöra minst hälften av alla pass. Är man ovan eller befinner sig i en uppbyggnadsperiod, ska det vara ännu mer frekvent. Är man helt nybörjare kan alla pass med fördel vara distans.
Vad är då distansträning? Det är helt enkelt när man "bara är ute och springer/simmar/cyklar osv." Inte särkilt snabbt och inte särskilt långt. Tempot i sig är inte det viktiga utan det handlar mer om tiden man är ute. Tanken är att farten ska vara så pass låg att det ger en skön känsla och rytm i kroppen. Det handlar om att samla kilometer.
Syftet med distansträning är uppbyggnad. Både av hjärta, muskler och leder. Detta är pass som förbereder kroppen för hårdare träning och tyngre belastning. När kroppen är van kan man ta sig an hårdare träning. Distansträning kan i sig också fungera som återhämtning efter ett hårdare intervallpass. Det ger nämligen bra genomblödning i musklerna vilket gör att återhämtningen blir både bättre och går snabbare.