Impingement

Impingement är en vanlig åkomma bland cyklister, simmare och skidåkare och är en skada som framkallar smärta i axeln eller överarmen då den lyfts uppåt ut från sidan. På svenska kallar vi skadan för inklämningssyndrom i axeln. Smärtan kommer just av att skadan i vävnaden som därmed blivit svullen och belastningskänslig vävnad kläms mot andra vävnader i axeln då överarmen lyfts uppåt. Att smärtan placerar sig i i axeln eller utsidan och/eller framsidan av axeln samt nästan alltid ut en bit ner längs överarmens utsida beror på att den nerv som försörjer de klämda vävnaderna även försörjer dessa områden och hjärnan inte kan särskilja på var i nervens utbredningsområde själva vävnadsskadan är. Det finns flera möjliga bakomliggande orsaker till att impingement uppstår och åtgärder rörande orsaken till vävnadsskadan samt adekvat behandling mot själva vävnadsskadan bör eftersträvas i omhändertagandet. Prognosen är god men sjukgymnastik och olika former av behandling kan krävas.

Då orsaken till impingement varierar  kan symtombilden se lite olika ut. Följande symtom är dock typiska för impingement: Smärta eller värk i axeln, antingen baksida, utsida eller framsida av axeln. Ofta med utstrålande smärta ner i utsidan av överarmen. Det gör ont att lyfta armen utåt-uppåt från kroppen, så kallad elevation och oftast gör det särskilt ont mellan 80-120 graders elevation. Detta brukar kallas smärtbåge eller painful arc. Det kan även göra ont att föra armen framåt-uppåt eller bakåt som när man skall plocka ner något från ett skåp respektive ta plånboken ur bakfickan.
Vid uttalade besvär kan det värka även i vila, det kan göra ont eller vara omöjligt att ligga på den onda axeln och man kan uppleva domnningskänsla ner i handen. Det är vanligt att känna en ökad uttröttbarhet och ibland kan även en verklig försvagning föreligga.

Du har en vävnadsskada som skall avlastas och läka ut. Undvik eller försök minska den belastning som provocerar smärtan eller värken. Statiskt arbete eller repetetiv belastning med armen positionerad en bit ut från kroppen eller i axelhöjd bör om möjligt undvikas eller minskas till dess denna belastning inte framkallar besvär. Tag hjälp av ergonom eller sjukgymnast för förändring av belastningsbild i arbete eller idrottsutövande.

Rehabträning är viktig del av omhändertagandet vid impingement. Då en specifik vävnadsskada (som exempelvis supraspinatustendinos) är konstaterad som orsak till ditt impingement, är det bra att göra eccentrisk träning för just den muskeln i kombination med träning för att förbättra kontrollen och funktionen i skuldran. Och även om inte orsaken till ditt impingement konstateras så har träning god effekt för att minska smärta och öka funktion. Hos ”över-huvud-idrottare” (simning, tennis, badminton och volleyboll etc) med milda impingementbesvär har man sett god effekt av några enkla övningar, vilka kan utföras dagligen i hemmet.